Home

Ano, šéfe! V (10)

Primácký šéf na svých cestách zažil už hodně. Na některé restaurace vzpomíná rád, na jiné by nejradši zapomněl. A to je zřejmě případ kladenské restaurace Kongo, kdo to ani zdaleka nebylo takové, jak by mělo. A to se nakonec ani během pořadu nezměnilo.

Ale pojďme pěkně po řadě. Restaurace Kongo připomíná spíše hospodu. Dříve sem chodilo hodně lidí, ta doba už je ale pryč a nyní restaurace ve vilové čtvrti nevynáší. Pokud už sem někdo přijde, tak většinou na pivo, vaří se zde ale minimálně. Co je špatně? Na to měl přijít šéf. A zarazila ho řada věcí. Například, proč se v létě neroznáší nápoje na venkovní terasu? Ale bylo toho více.

Kongo patří manželům Babejovým. Ti společně pracovali v Poldi Kladno. Když je vyhodili, bez jakýchkoliv zkušeností se rozhodli pronajmout si restauraci. Šéf do Konga dorazí v poledne, ale místo toho, aby restaurace byla plná, zeje prázdnotou. A problémů je několik – zatímco z venku restaurace nevypadá špatně, uvnitř je stav hodně zlý, v Kongu je zakouřeno, nikdo se zde ani nesměje. Lidem chybí zapálení a láska k jejich práci. A to nejhorší teprve přijde, když se šéf rozhodne ochutnat jídla.

Vyzkouší Mozartovo tajemství. „Normální českej kuřecí řízek s broskví a se sejrem. A k tomu na zelí,“ hodnotí pokrm, který s Mozartem nemá nic společného. V penne à la gorgonzola je místo gorgonzoly niva a smetana, místo kečupu je na jídelníčku uvedeno se smajlíkem kepuč. Když pak ochutná bramborovou polévku s paprikou (kde však není skoro žádná zelenina – jak říká majitelka, není to v normách), hovězí steak s hermelínem, losos v těstíčku, což šéfa hodně nadzvedne, a nakonec vepřový savojský řízek a VIP zeleninu, musí začít jednat. A to hned.

První kroky tak vedou do kuchyně, kde najde kuchařky Renatu a Martu. A co ho šokuje, to je příprava roštěnky, kterou Marta pořádně podusí a pak ještě dá do mikrovlnky. Renata navíc nezvládá tlak a stres a tak se zase sesype. Šéf vidí i další banální chyby, na které se snaží upozornit, moc ale neví, zda to k něčemu bude užitečné. „Vy to takhle dáte do tý televize (mikrovlnka), šoupnete na to ty brusle (brusinky) a navrch ten hermelín. Víte, co se s tím masem stane? Ztuhne! „Všichni víte, co děláte špatně, všichni všechno víte, ale vůbec vám to nebrání to dělat dál,“ štve ho.

A šéfa štve také Gabriela, která má na vše svůj názor, který musí být pravdivý. Poradit si tak v ničem nenechá. A pořádný šok přijde, když se Pohlreich dostane do sklepa. V mrazáku je vše po kupě, plesnivé. To musí pryč. Ale paní Gabriela je opět proti a radši sklep před štábem zamkne. Až na konci pořadu povolí a sama mrazák vyčistí.

Šéf dlouho ani neví, jak s Kognem dál. Zdá se totiž, že si zde nikdo ani nechce nechat pomoct. A tak kromě venkovní obsluhy navrhne také proškrtat jídelníček a myslí si, že by se restaurace mohla změnit na hospodu s fajnovými pochoutkami. Ještě předtím i přes nesouhlas šéfky provede taste panel, během kterého mají kuchařky připravit vše, co je na jídelníčku. To jen odhalí, že většina jídel je v Kongu vlastně podobná.

Že restaurace nefunguje, jak má, to odhalí i zátěžový test. Hosté čekají, dostanou jídlo, které si neobjednali. A nepředvede se ani Gabriela, která šéfovi úplně připálí palačinku. Renata ji zase přeplácá. A tak si ji šéf připraví sám, čerstvou a skvělou. I to je cesta, kudy se vydat.

Po svém návratu do Konga sice šéf vidí určitý posun, pryč už je i Renata, která odešla kvůli zdravotním problémům, ale na to, aby restaurace dostala hvězdičku, prostě nemá,

Hláška epizody: “To by Wolfgang hrál asi hodně falešně, kdyby tohle ochutnal…“


Ano, šéfe! V (10)

Reklama